Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napelemes lett az uradalmi ház

2015.07.21

napelem-g.jpgA megye turisztikai vonzerejét erősítheti az a pajtaszínház és kézműves udvar, amit hétvégén adtak át Cégénydányádon. A szatmári faluban uniós és hazai forrásból újult meg két egykori uradalmi épület. Az önkormányzat tervei szerint ide várják majd a megye és a térség kézműveseit, valamint kisebb koncerteket és konferenciákat is szerveznek a megújított épületekben.

Kalotaszegi muzsika hangja töltötte be július negyedikén a cégénydányádi főteret. A 700 lelkes kis faluban világra szóló mulatságot tartottak. Negyedik alkalommal rendezték meg a környék egyik legjelentősebb rendezvényét, a Szamosfesztet. A fesztivál idén ráadásul különösen fontos volt a helyi közösség életében, átadták Cégénydányád legújabb ékességeit: a Pajtaszínházat és egy kézműves házat. A helyi református pap meg is áldotta az épületeket. Cégénydányádban az elmúlt években nem volt művelődési ház, mert lebontották. A polgármester, Lakatos Róbert, megválasztása után az egyik legfontosabb célnak egy új közösségi ház építését tűzte ki. Pályázati forrásból 190 millió forint szereztek, és két uradalmi épületet újítottak fel a pénzből. Az épületekre még napelemeket is szereltek.

– Ez a 21. század, és most ott tartunk, hogy talán 3 hónap múlva minden épületünkön, ami az önkormányzaté, napelemek lesznek, hiszen nemrég nyertünk pályázatokat megújuló energiára: iskolánkra, bentlakásos intézményünkre, a horgásztavunkhoz, a polgármesteri hivatalhoz. 21. század… Azt hirdettük meg, hogy a 21. század egyik legfejlettebb települése szeretnénk lenni Szatmárban – mondta Kelemen Róbert polgármester.

A falu új épületeinek átadásra a megye vezető politikusai, közéleti személyiségei mellett erdélyi és kárpátaljai vendégeket is hívtak a cégénydányádiak. Ezzel a beruházással ugyanis a megye egyre élénkülő idegenforgalmát is növelni szeretnék. A Magyar Országgyűlése elnöke, Kövér László a rendezvényen azt mondta, az ilyen beruházások erősíthetik meg a magyarság gazdasági összekapcsolását.

– Meg kell próbálni gazdasági értelemben is összekötni a nemzet szövetét. Meg kell próbálni kulturális kapcsolatok, meg a személyközi kapcsolatok millióinak a fölélesztésével – a szó szoros értelmében – egységessé, szerves, organikus egységgé tenni a nemzetet. Nemcsak beszélni róla, hanem az apróbb munkában, a mindennapos munkában is cselekedni érte – hangsúlyozta dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

A cégénydányádi kézműves udvar minden hónap második hétvégéjén lesz nyitva. Ekkor a megye különböző mesteremberei nemcsak árulják majd portékáikat a vevők, meg is mutatják, hogyan készülnek. Az új pajtaszínház pedig kis koncerteknek, konferenciáknak adhat otthont.